Przejdź do wersji zoptymalizowanej dla osób niewidzących i słabowidzących
Góra
Menu górne
Treść główna
Menu prawe
Dół strony

DANE URZĘDU

Gmina Miejsce Piastowe
ul. Dukielska 14
38-430 Miejsce Piastowe
woj. podkarpackie
tel.: 13 43 530 12, 13 43 392 60, 13 43 097 75
fax: 13 43 097 99
e -mail: gmina@miejscepiastowe.pl

GODZINY OTWARCIA URZĘDU

poniedziałek 7:30-17.00
wtorek-czwartek 7.30-15.30
piątek 7.30-14.00

Wydrukuj stronę Poleć znajomemu
x

Zapraszam do obejrzenia strony Nie wyrzucaj jedzenia do śmieci - Aktualności - Informator - Gmina Miejsce Piastowe.

 

Pobierz PDF

Aktualności

 
2017-05-25

Nie wyrzucaj jedzenia do śmieci

 „Zmień swoje przyzwyczajenia, nie wyrzucaj do śmieci jedzenia”.

Pod takim hasłem Samorząd Województwa Podkarpackiego, Caritas Diecezji Przemyskiej, Caritas Diecezji Rzeszowskiej, Caritas Diecezji Sandomierskiej oraz Caritas Diecezji Tarnowskiej, a także Bank Żywności, przy współpracy Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego podjęli inicjatywę mającą na celu zmniejszenia ilości odpadów spożywczych znajdujących się w odpadach komunalnych i przemysłowych.

 

W ramach akcji wyznaczone punkty przyjmować będą produkty żywnościowe, nawet z bardzo krótkim okresem przydatności oraz ziemiopłody.

Punkt najbliżej zlokalizowany Gminy Miejsce Piastowe, w którym można przekazywać produkty, znajduje się w siedzibie Centrum Medyczno – Charytatywnym, ul. Grodzka 45 a, tel. 695 930 784.


 

Wykaz produktów, które można przekazać do punktu zbierania

Wykaz nie dotyczy produktów wytworzonych we własnym gospodarstwie domowym

Przekazywana żywność winna znajdować się w opakowaniach jednostkowych, nienaruszonych z nieprzekroczonym terminem ważności.

  1. cukier,
  2. mąka różne rodzaje (pszenna, żytnia, ziemniaczana, krupczatka, razowa itp.)
  3. makaron,
  4. ryż,
  5. płatki różne rodzaje (jęczmienne, owsiane, śniadaniowe, itp )
  6. kasza różne rodzaje (jęczmienna, manna, pęczak, gryczana itp.)
  7. kawa różne rodzaje (także rozpuszczalna i zbożowa)
  8. herbata różne rodzaje (czarna, czerwona, zielona, owocowa itp.)
  9. zioła suszone (w opakowaniach),
  10. sól,
  11. groszek konserwowy,
  12. kukurydza konserwowa,
  13. papryka konserwowa,
  14. ogórki kiszone i marynowane,
  15. ketchup,
  16. musztarda,
  17. olej i oliwa z oliwek,
  18. konserwy mięsne sterylizowane,
  19. konserwy rybne,
  20. warzywa i przetwory warzywne konserwowane (w słoikach lub puszkach),
  21. zupy w proszku,
  22. zupki typu „chińskie",
  23. przyprawa do zup w płynie lub proszku (typu vegeta)
  24. przyprawy suszone
  25. kostki rosołowe,
  26. kakao rozpuszczalne,
  27. sosy w proszku
  28. galaretki,
  29. budyń,
  30. żelatyna
  31. kisiel,
  32. czekolady różne smaki,
  33. słodycze
  34. pieczywo trwałe
  35. suchy groch i sucha fasola
  36. miód,
  37. majonez,
  38. dżemy, powidła, marmolady
  39. chrzan w słoikach
  40. warzywa suszone
  41. owoce i przetwory owocowe w puszkach i słoikach konserwowane lub karmelizowane,
  42. kapusta kiszona i kwaszona w woreczkach
  43. mleko UHT, produkty i przetwory mleczarskie UHT
  44. napoje, soki, wody mineralne
  45. sery, jogurt itp. w opakowaniach jednostkowych przechowywane z zachowaniem zaleceń jak na opakowaniu produktu

Ponadto można przekazać warzywa i owoce surowe (cebula, czosnek, ziemniaki, jabłka, kapusta itp.) bez widocznych śladów psucia.

 
ukryj pauza play
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.     |     
Poprawny HTML 4.01 Transitional Poprawny arkusz CSS Poprawne kodowanie UTF-8
projekt i hosting: INTERmedi@  |  zarządzane przez:CMS - SPI
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności.
Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.